Yıkanmış ve Güneşte Kurutulmuş Kahve Farkları

24-08-2019 10:41
Yıkanmış ve Güneşte Kurutulmuş Kahve Farkları

Yıkanmış kahve, kahve çekirdeklerinin tam olgunluğa erişmesinden sonra toplanır ve meyve ile kabukları birbirinden ayrıldıktan sonra bir havuza alınması ile hazırlanmaktadır. Yıkanmış kahve aynı zamanda ıslak kahve olarak bilinmektedir. Kahve çekirdeklerinin bir havuzda yıkanması ve ardından güneşte kurutulması ile kahve çekirdekleri öğütülmeye hazır hale gelir. Yıkanmış kahve çekirdekleri, yetiştikleri ortamda bulunan aroma ve tatları daha iyi vermektedir. Yıkanmış ve güneşte kurutulmuş kahve farklarının en önemlisi budur. Diğer kahve hazırlama yöntemleri ise hibrit ve doğal yöntemlerdir. Yıkama yöntemi sayesinde, kahve çekirdeklerinin çevrede yetişten tüm sebze ve meyve aromalarını açığa çıkarması sağlanır. Bundan dolayı da en iyi kahve çekirdekleri, yıkanmış olan kahve çekirdekleridir. Kahve çekirdeklerinin kabuklarından ayrılmasından sonra olgun kahveler suda yıkanır, güneşte bekletilir ve daha sonra son kez daha bu işlemler tekrarlanır.


Güneşte Kurutulmuş Kahve


Güneşte kurutulmuş kahve çekirdekleri, parlak ve ipeksi gövdeye sahip olmaktadır. Bunun yanı sıra kahve çekirdeklerinin asitliğin dengelenmesine de sağlar. Yıkanmış ve güneşte kurutulmuş olan kahveler; yetiştikleri bölgenin gerçek karakteristik yapılarını alan bir aromaya da sahip olmaktadır. Güneşte kurutulmuş kahveler için bir diğer yöntem ise doğal şleme yöntemidir. Doğal işleme yönteminde, kahve çekirdeklerinin toplanmasından sonra yüksek yataklara serilerek güneş altında kurutulmaktadır. Kahve çekirdeklerinin çürümesi ve mayalanmasını engellemek için ise düzenli olarak döndürülmektedir. Meyve çekirdeklerinin kurumasından sonra kuru üzümü andıracak bir forma girerler. Bu yöntemle hazırlanmış olan kahveler; asidite oranları karmaşıktır ve meyve notalarına sahiptir. Fincanda kahve aroması oldukça güçlü gelir. Fakat genel olarak bu yöntemle hazırlanmış olan kahve çekirdeklerinin kalitesi daha düşük olmaktadır.


Filtre Kahve


Filtre kahve günümüzde en çok tüketilen kahve çeşitlerinin başında gelmektedir. Filtre kahve yönteminde; taze şekilde öğütülmüş kahve çekirdekleri sıcak su ile buluşturulur. Sıcak suyun tüm kahve çekirdeklerinden geçmesi ile kahve demlenmeye başlar. Filtre kahvenin kaliteli olması ise berraklığı ve akışkanlığı ile anlaşılmaktadır. Filtre kahveler; espresso kahve çeşitlerine göre daha kolay içimli ve yumuşak yapıya sahiptir. Genel olarak tüm gün kahve içmek isteyen kişiler için en ideal kahve çeşididir.


Espresso Kahve


Espresso kahve sıcak su ve basınç ile kahvenin ortalama olarak 30 saniye içinde hazırlanması ile yapılan bir kahve çeşididir. Günümüzde tüm kahve çeşitleri (latte, cappuccino vb.) espresso temelli yapılmaktadır. Espresso kahveler, espresso kahve makinesinde demlenmektedir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.